Ur led är tiden

Igår gick jag och lade mig lagomt tills tidningsbudet kom med morgontidningen och idag vaknade jag lagomt tills brevbäraren kom med posten. Positivt är ju att jag sov i säkert 10 timmar i alla fall!

Jag gjorde likadant natten före också med skillnaden att jag drog mig upp ur sängen efter bara 5 timmars sömn. Ibland gör jag såna här galna saker, vänder helt och hållet på dygnet. Eftersom jag lägger en värdering i det här sättet att spendera sina dagar på som inte är helt positiv så skapar jag lite stress åt mig själv. Så ikväll gäller nytt försök att komma i säng vid midnatt. Ska bli spännande att se hur det slutar.

Grejen är ju den att det är inte särskilt svårt för mig att vara vaken så pass länge, jag blir inte trött så fort eftersom jag nästan aldrig gör av med den energi jag har under en dag och sitter jag vid datorn är det väldigt lätt att tänka jag-ska-bara och så går ännu en timme. I WoW, på youtube, läsa bloggar, chatta med kompisar. Ibland händer det så klart att jag somnar framför datorn, när det händer brukar kompisarna godmodigt reta mig när jag kommer upp nästa dag.

Kommentarer
Postat av: Shva

När man studerar dygnsrytmen hos människor som varken har tillgång till signaler om natt och dag eller sociala krav på tider, så visar det sig att deras naturliga dygnsrytm är flera timmar längre än ett vanligt dygn. Syftet med att förskjuta tröttheten, fick jag höra på neurovetenskapen, är att ha möjligheten att klara en längre vakenhet vid behov. Skulle vi bli rejält trötta exakt efter dygnets timmar skulle vi inte klara att stanna uppe en halv eller hel natt vid fara eller andra akuta behov. Så därför finns det två system för att signalera sömnbehov: en på kvällen som ger svaga signaler att det är dags, och sedan en som kan vänta ett dygn eller två om det behövs, men som signalerar mycket starkare och tvingar kroppen att sova till slut. Riktigt fascinerande. Nackdelen är att man får svårare att hålla sin 24-timmars dygnsrytm, speciellt om man i anträngt sig på dagen som du mycket riktigt påpekade. Jag har samma problem!

2009-12-03 @ 20:58:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0