Homosexualitet

Meh!

Jag satt och såg på ett mycket intressant debattprogram huruvida bögen har fastnat i kvinnofällan och så somnar jag ifrån de sista minutrarna... Nu var ju de tre debattörerna på samma sida så det var mindre debatt och mer framläggande av åsikter som inte var lika men ändå inte olika. Men ändock nog så intressant.


Ju mer jag lyssnade desto mer kände jag att det nog kunde stämma. Som en vän till mig nyligen konstaterade så finns det även mellan olika män en hierarki (inget förvånande där kan nog alla som gått i skolan förstå) och därmed borde det även finnas en hierarki för olika bögar. Den manliga bögen står nog ändå ett snäpp högre än den fjolliga bögen i vårat patriarkala samhälle där urtypen för manlighet hyllas högst. Frågan är om detta påklistrande av hierarki inom bögvärlden leder till hierarkin eller om det är tack vare att bögar ursprungligen kommer från mansvärlden som hierarkin finns. För nog finns den väl? Eller?


Så som jag uppfattar det går nog hierarkin så här:
Den Manliga Mannen
Den Metrosexuella Mannen (aka den manliga bögen)
De Manliga Töntarna/Mesarna/Non-hunks
Den Starka Feminina Kvinnan med både barn och karriär
Den Feminina Kvinnan med barn
Den Heterosexuella Feministen
Den Homosexuella Feministen
De Kvinnliga Töntarna/Mesarna/Non-babes
De Kvinnliga Homosexuella Töntarna/Mesarna/Non-babes


Märk väl att det är inte jag som rangordnar olika stereotyper på detta sätt utan min, något nyvakna, idé om hur samhället skulle rangordna olika människor från olika grupper. Vad som menas med samhället kan ju förstås tvistas om i oändlighet och Wikipedia har för kvällen svikit mig med en formulering!


I våras var jag på besök i Göteborg och fick där en kort miniglimt ur flatvärlden. Min vän och alla hon umgicks med var flator, plötsligt var jag (som tämligen normativ heterosexuell ung kvinna) i minoritet och det var inte så att någon påtalade eller uttalade sig negativt om det men ändock, jag kände av det! Och om en öppensinnad människa kan känna av minoritetskänslan vad gör det då inte mot en som inte är vare sig öppen eller fri. Min gissning är rädsla och en viss aggressivitet, eller iaf alienering, sker. För någon som är van vid att alltid vara i majoritet skapar minoritetskänslan en känsla av osäkerhet, ensamhet och övergivenhet.


Och jag har fortfarande transvärlden kvar att bekanta mig med och skapa mig åsikter om!



Inlägget skrev kl 02.00 i natt men publiceringstjänsten svek mig då...


Kommentarer
Postat av: needy girl

Så du menar att alla män står ovanför alla kvinnor i samhällets ögon?

2008-11-05 @ 22:51:09
URL: http://needy-girl.blogspot.com
Postat av: Mia

Inte när man går ner på personnivå nej, men på det stora hela är vi fortfarande fast i en väldigt manshyllad tankegång.

2008-11-05 @ 23:59:45
URL: http://memyselfmycats.blogg.se/
Postat av: Shva

Det var en intressant uppdelning och tankegång. Hierarkier finns både hos män och kvinnor, men de uttrycker sig olika. Jag vet inte om det är helt samhällets fel eller om det på ett hörn är biologiskt beteende också. Den mänskliga hjärnan är i alla fall specialiserad på att dela upp allt som existerar i kategorier (vår perception bygger på det), och att inordna en grupp i olika roller gissar jag är instinktivt beteende hos alla sociala djur. Det kanske leder till den här sortens rangordnande. Fast exakt vilka som värderas högre och lägre beror förstås på det aktuella samhället. Hm, vad flummigt det blev. :P

2008-11-06 @ 22:51:06
URL: http://shva.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0