Gott Nytt År!


Snäll drake, snäll kissekatt!


Kvällsmat

En stor kopp grönt te och kakor!

Frysskadad

Usch nu börjar jag må dåligt. Ute och frysa, köldbortdomningar, rödrosig. Kommer in, värmer upp kroppen. Huvudvärken och ljuskänsligheten dyker upp nu. Ännu en av anledningarna till att jag inte uppskattar utomhusaktiviteter på vinter.

Allt flyter

Vi var på bio, Allt Flyter. En ny svensk film av regissören Måns Herngren. Jag var lite nervös i början för jag har en ganska bestämd uppfattning om vad jag tycker om svenska filmer (det kallas hårt rådiss av alla filmer oavsett genre) så tack och lov kom min fördom på skam och jag hade väldigt roligt. Litegrann berodde det nog på människan som satt bakom mig och skrattade högst av alla.



En vild svensexa och ett svidande nederlag i innebandy väcker Fredriks passion för manligt konstsim. Han försöker övertyga sina gamla polare att börja simma, då det finns en chans att få tävla med laget i VM. Men vägen dit är allt annat än enkel.

Filmen var skön, avslappnad, rolig. Det var inte fullt så förnedrande och pinsamt att se den som jag förväntat mig och jag uppskattade att dom använt skådespelare som, i alla fall jag, inte sett tidigare. Det finns så klart fnurror på tråden men tack och lov är dottern förnuftig och gör det rätta hela tiden, när pappan inte kan. Jag kan rekommendera den, men om du inte ser den så har du bara missat 1h42m komedi.

Den får     

Tanke

Så om jag, med mina otaligt lager av underhudsfett och otaliga lager av kläder fryser som attans utomhus. Hur inni helvete mycket fryser då inte skelett-tjejerna i sina korta kjolar och 40den strumpbyxor?!

-10C

Jag har frusit!!
Och jag fryser sällan utomhus. Det brukar inträffa först vid -20C. Men på promenaden hem tog det ovanligt lång tid att bli uppvärmd av den fysiska aktiviteten. Dessutom fick mina lår värsta frostskadorna så när jag kom in hettade det och sved och jag fick utslagsliknande märken på låren (icke att blanda ihop med eksemen på baksidan låren jag dras med för tillfället...). Jag vill ha en fysisk förklaring på varför mina lår beter sig på det här sättet. Är det blodet som strömmar till som får det att bli svällt och svida? Eller är det bara en hämnd fråm kroppen för att jag är otränad?

Jul, jul, strålande jul

Julafton spenderades i vanliga ordning med närmaste familjen. Jag trivs med det även om vi så klart, som alla familjer, har vissa slitningar som drog ner humöret dagarna innan julafton. Men på själva julafton stuvar man ner sådana känslor långt ner och sätter på sig bredaste smajlet!

Fick världens godaste julbord, helt vegetariskt, och det var super. Blev för ovanlighetens skull inte proppmätt och kände mig dessutom hungrig både på julafton och på juldagen. Hur sällsynt är inte det då? På annandag jul fick jag, mamma och sambon äta julbord för 7 pers (pga magsjuka uteblev 5 pers). DÅ var jag mätt...

Julklappar då, detta alltid så heta ämne. Jovars, det blev några godbitar, mycket av det jag önskat mig (dock ingen Don Rosa bok till stor synd och skam (synd och skam btw, låter som något jag gärna skulle hänge mig åt)) och några småsaker som jag inte önskat mig. Handdukar, Lasse Åberg-glas, silverarmband, böcker, bland annat. Gladast blev jag nog åt systerdotterns Playmobile stall som jag snodde åt mig äran att bygga ihop. Tog sin lilla tid men sen var jag så glad över det hela att jag stannade kvar och lekte med det också. Då var klockan visserligen närmare midnatt och hon såg mer än lovligt blek ut...
 
Snön fanns, jo men visst serru. Värsta sagovintern hade vi. Snö och kyla, det var utmärkt! Och solen sken som en galning. Det var länge sen vi hade sånt utmärkt väder på jul. Jag är nöjd. Tack Kung Bore!

Kalle Anka och hans vänner firar jul sågs på, en tradition jag inte bryter, och dom visade till min stora glädje trailern för Bolt. Och till min ännu större förtjusning skrattade hela familjen, stolt blev jag då att dom hade vett att uppskatta lite härlig animerad humor.

Yay, I is back!

Put your hands through the roof and let's hear it!

Ja eh precis...Alla mina 6.72 besökare har säkert saknat mig. Ja.

Aaanyway, låt mig inte bete mig som en bloggare/bimbo som bönar och ber om kommentarer. Jag är stark, jag skriver oavsett besökare! (Yeah right...jag lever för kommentarerna, varför annars blogga liksom...)

God Jul



Från mig till er alla, en riktigt god jul!

Kom ihåg att respektera och visa omtanke om era medmänniskor. 
Om alla bara tar hela tiden får ingen. Men om alla ger hela tiden får alla.

Paketinslagning



I år blev det inte riktigt lika många paket som det brukar men det tog ändå sin lilla tid att slå in alla. Jag gillar att slå in paket, att köpa papper och snöre, att matcha färgerna. Gillar att se ut presenter som är personliga och genomtänkta. Gillar att julpynta. Gillar julgran. Julmaten. Kalle Anka. Alla tända ljus. Ljusstakar. Ljusmusiken som är den samma överallt år efter år. Syskonbarnens glädje över alla paket. Glögg. Allt fikabröd och godis. Julblommor. Julkort. Allt!

(Ni kan se mina misslyckade maränger till höger i bakgrunden...)

Måndag hela veckan

Hade en måndag igår.
Började med att försova mig.
Fastnade i en backe med bilen.
Körde ner en postlåda.
Fick lov att skotta snö för att komma upp med bilen.
Blev svettig.
Gick och lade mig alldeles för sent kvällen innan, var trött och hängig hela dagen.
Hade barn runt omkring mig stor del av dagen.
Sällskapet hade också en dålig dag.
Blev sittande för länge pga trötthet.
Försenad, stressad.
Satte upp ljus i granen på 20 minuter.
Ljusen lyste.
I 2 sekunder.
Hade inte tid att fundera ut vad som var felet, fick slänga på mig kläderna och rusa till bussen.

Nerför tidigare nämnd, nu isiga, backe springandes.

Bussen kördes av en total nybörjare så jag kunde inte sova i lugn och ro.


Tack och lov återhämtades dagen av att sambon bjöd på hemlagade hamburgare, potatisklyftor, coleslaw och hamburgerdressing för att sen presentera dagens överraskning, jultårta!


Dagens horoskop:
Det blir en olycksdrabbad dag, både verbalt och fysiskt. Tänk dig för innan du gör eller säger något.


Huslig

Idag har det bakats!

Först började jag med maränger (då dom hade lägst temperatur i ugnen) men misslyckades med den första plåten. Endera var det ättiksspriten som gör det segt eller så var dom inne i ugnen för kort tid. Trots att jag hade dom inne bra mycket längre tid än vad receptet sade så lossnade dom inte från pappret. Om jag gör en till omgång kommer den vara utan ättikssprit, marängerna mindre och längre tid i ugnen tills jag är säker på att dom lossnar från pappret.

Efter önskningar från sambon blev det sedan Sirapskakor (eller kola kakor - samma sak) och det gick ju mycket bättre!

Blir ca 30 st. Ugn 175 grader.
100 g margarin
1 dl socker
1 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
  1. Smörj en plåt eller lägg på bakplåtspapper.
  2. Lägg alla ingredienserna i en bunke och blanda samman dem till en smidig deg.
  3. Rulla ut degen till 3 fingertjocka längder, nästan plåtlånga. Lägg dem på plåten och platta till dem något.
  4. Grädda i mitten av ugnen omkring 12 minuter. Skär längderna i bitar medan de är varma. Plocka isär kakorna när de svalnat.

Med beröm godkänt!


En klassiker från när jag var liten är Plättbakelser.  Söta, halvmjuka kakor på med lite mandel på, utmärkt!
 

Blir ca 25 st. Ugn 225 grader.
125 g margarin
1.5 dl socker
2 Ägg
1,5 dl vetemjöl
15 st sötmandel
2 msk pärlsocker
  1. Smält smöret och rör det vitt.
  2. Ägg och socker röres väl tillsammans och smöret tillsätts. Sist nedblandas det siktade mjölet. 
  3. Mandeln småhackas och blandas med pärlsockret..
  4. En plättlagg (har ni ingen så taskigt, inga plättbakelser åt er) sätt in i ugnen för att bli varm. Pensla den sedan med smält smör. I varje rum läggs ½msk av smeten. Strö på lite av mandel och sockerblandningen.
  5. Grädda i mitten av ugnen. Kakorna tas ut när de är vackert gyllenbruna (och det går snabbt). Tag ur kakorna ur plättlaggen. Om ni vill, lägg dom över ett kvastskaft (linda in med bakplåtspapper) direkt så kommer kakorna få en fin böjd form.

Lovely cookies!


 

Medans jag har bakat har sambon lagat mat. Rödbetssallad, gravlaxsås och nu dagens middag, lyxig krämig svamp- och bönsoppa. Jag har varit provsmakare (sambon vägrade...) och det är gott! Självklart smakar det inte som köpt, men det kanske man borde vara tacksam för.
Inget av det här är direkt svårt och man får mat som man själv har gjort, med råvaror man själv valt ut samt ingen av alla dessa e-nummer som gemene man inte har en aning om vad det egentligen är.


The Twelve Days of Christmas med twistar


Lennie Norman



En ganska lång videon och godbitarna kommer först i slutet men dom är värda det!

Sexgalning

"Hejda inte en man mitt i sexakten, han kan bli våldsam och tvinga dig till fortsatt sex."

Känns meningen igen på något sätt?
Jag har personligen aldrig fått det rådet men jag kan tänka mig att det har cirkulerat. Tydligen finns det en utbredd tanke om att killar, när dom kommit igång sexuellt, inte kan hejda sig eller bli hejdade. "Det finns bara blod till endera hjärnan eller kuken" hörs ibland. Vad är detta för skitsnack? Kille som tjej, visst minskar förnuftet när man är rejält kåt, men att gå emot partners vilja bara för att man är kåt och skada, psyiskt och fysiskt, personen man för tillfället har sex med liknar våldtäkt och vad jag har för mig handlar våldtäkt oftast om någonting mer förutom sexuell utlösning. 

Genom att likställa killar med varelser som inte kan kontrollera ett basbehov förnedras och förlöjligas dem. Det absolut värsta är väl att många killar själv tror på det här. Och hur skulle dom kunna låta bli? En mans sexualitet är precis som mannen, stor, stark och tuff. En man tar inte hänsyn, så varför skulle hans sexualitet göra det? Det är vad som ingår i uppväxten med dagens manliga könsroll.

Killar och tjejer, låt er inte fångas i en sådan löjlig uppfattning! Din sexualitet är din och att dela den med någon är en ära. Du är inte slav under en konstruerad idea om hur du ska uppföra dig.


Britney Spears - Womanizer

Meh, jag är lite dum, kan nån förklara Britneys text för mig? Vad betyder womanizer?

WoW-geekiness


Ebba Grön - Staten och Kapitalet

Kaptalet höjer hyrorna
och staten bostadsbidragen
så kan man fiffla en smula
med den järnhårda lönelagen
och till och med betala mindre i lön
än priset för mat och hyra
för staten skjuter så gärna till
om levnadsomkostnaderna blivit
allt för dyra.


Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt
staten och kapitalet, dom sitter i samma båt
fast det är inte dom som ror, ror så att svetten lackar
och piskan som kittlar, kittlar inte heller
deras feta nackar.


Skolans uppgift är som sig bör
att skola arbetskraften
om kvastarna ska sopa bra
får man inte slarva med skaften
spärrar och kvoter och testprogram
är ett system för att sålla
agnarna från vetet och för var o en
till hans rätta fålla.

Sida vid sida, tillsammans stryker dom fram
staten och kapitalet, två vargar fromma som lamm
fast det är inte dom som ror, ror så att svetten lackar
och piskan som kittlar, kittlar inte heller
deras feta nackar.

Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt
staten och kapitalet, dom sitter i samma båt
fast det är inte dom som ror, ror så att svetten lackar
och piskan som kittlar, kittlar inte heller
deras feta nackar.


Tempot höjs vid maskinerna,
här drillar man eliten
produktionen har inte plats för den
som blivit illa sliten
men för att ingen ska tro att det är nåt fel
med de tunga ackorden
betraktas han som ett sjukdomsfall och behandlas
av den barmhärtiga arbetsvården.

Sida vid sida, tillsammans stryker de fram
staten och kapitalet, två vargar fromma som lamm
men det är inte dom som ror, som ror så att svetten lackar
och piskan som kittlar, kittlar inte heller
deras feta nackar.

Sida vid sida.... Aah aah aaaah aaaaah!


Julfrukost!

Har just avnjutit en julmacka. Hembakt jultekaka med egenhändigt gjord julskinka (okej mamma gjorde jag såg på) och en julknäckebrödsskiva med egenhändigt gjord inlagd sill! Hur gott var inte det då!
Till det drack jag te med smak av glögg.

Khaos Komic

Eftersom jag har så bra kompisar så fick jag också tips om en otroligt bra online serie igår:
Khaos Komic

Jag kunde inte slita mig, och ville inte heller. Det fanns en hel del att läsa, men så klart inte nog mycket för mig eftersom jag läste ut allt på en natt. Känslorna, karaktärerna, de intimare bilderna. Sweeeet!

Könsroller

Tjejer. Har ni någonsin slagit en pojke sedan ni blev sexuellt mogna? Jag har. Och jag gissar att de flesta tjejer har bråkat och busat och pucklat på en pojke nån gång. Kanske blev ni lätt aggressiva efter att ha förlorat en gång för mycket i spel. Kanske tyckte ni att pojken var lite väl larvig. Kanske hade ni till och med en logisk förklaring som håller i efterhand. Kanske hade ni nån löjlig åsikt om att ni äger er pojkväns tankar och han förtjänade ju faktist en örfil för de där porrfilmerna. Vad än anledningen var, tänk om situationen vore tvärtom. Din kille lappar till dig för han råkade förlora för 20:e gången i spel. Din killkompis tappar tålamodet med dina fjantiga skämt och knuffar till dig hårt. Din älskling ger dig en örfil för han har nån löjlig åsikt om att han äger dina tankar och han vill inte att du tänker på några andra killar än honom. 
Ska vi ropa kvinnomisshandel i kör?

Vad är det då som är skillnaden mellan att en tjej slår, eller en kille slår?

Från det att du föds matas vi med bilden, tanken, känslan av att tjejer är svagare och har rätt att göra saker som hon inte behöver stå till svars för. Som att slå killar. (Det kan aldrig vara rätt att slå, oavsett kön. Våld mellan människor som är menade att leva nära varandra kommer skada den grundläggande tilliten och relationen kan aldrig mer bli densamma.) Eftersom du anses vara ett svagare kön, en svagare människa och dessutom svag rent fysiskt så är det helt okej för dig som tjej att slå någon du tycker om.
Killen å andra sidan växer upp i känslan att han är stor, stark och tuff. Att han inte bryr sig om att hans älskade flickvän slagit honom (och därmed brytit en tillit). För killar bryr sig inte, dom har för det mesta inte känslor och nåde den kille som skulle vilja prata om att han känner sig kränkt för ett litet överarmsslag!

För mig känns det här bara så fel. Jag föredrar att se människor som människor och inte som en påklistrad etikett -kille eller tjej - och försöka behandla människor som jag själv vill bli behandlad. Och jag vill inte bli slagen.


Utelekar

Var ute i snön med både Honkatten och Hankatten.
Vi byggde tunnlar i snödrivorna, Hankatten är mycket duktig på det. Vi brukar pyssla med det några ggr per vinter. Otroligt mysigt. Och så härligt att se hur engagerade han är i att leka med mig. Hur kul han tycker det är när våra två tunnlar möts och hur skoj han har när han lurpassar på Honkatten i nån av tunnlarna. Snön var pefekt att bygga med. Lagom blött för att hålla ihop men inte slaskig så jag blev inte så blöt. Vid ett tillfälle satte han sig och stirrade intensivt upp i skogen. Det var ungefär då jag insåg att det hade blivit mörkt, bakom mig lurade en mörk dörröppning till förrådet, skogen är stor och kan hysa både det ena och det andra. Mörkrädd japp!

Hankatten

Jag är hos katterna och hälsar på.

Vid ett tillfälle hängde jag ut genom ett fönster på andra våningen i mening att hänga ut talgbollar till fåglarna. När jag klättrat in igen och fått igen fönstret skakar det till i plommonträdet och Hankattens huvud dyker upp. Inte av anledningen att jaga fåglar, tok nej. Han hade hört min röst och desperat som han var efter lite kärlek tänkte han att där matte är, där ska jag också vara.


Moses och Jesus

En man bryter sig in i ett hus mitt i natten.
 
Medan han börjar att packa ned familjesilvret hör han plötsligt en  
röst: "Jesus ser dig!"
 
Tjuven ser sig om men ser ingen, så han fortsätter att plocka ned  
värdesaker.
 
Återigen hör han en röst: "Jesus ser dig!"
 
Den här gången blir han så nyfiken att han tar risken att slå på  
ljuset i rummet.
 
Då får han se en papegoja som sitter på en pinne och stirrar på  
honom.
 
"Sa du det där?" frågar tjuven papegojan.
"Ja", svarar papegojan.
 
"Och vad heter du?" frågar tjuven.
"Moses"
 
"Moses!", utropar tjuven, "vad är det för sorts idiot som döper en  
papegoja till Moses?"
 
"Samma sorts idiot som döper en rottweiler till Jesus", svarar  
papegojan.

Dagens Horoskop

Kärleken, kreativa aktiviteter och trevligt umgänge med barn står i fokuse den närmaste tiden. Njut!

Vi hade en otroligt mysig morgon sambon och jag imorse när vi vaknade och sängen höll banne mig rätt temperatur hela tiden! Så kärlek - check.

Kreativa aktiviteter... Räknas dammsugning och blogginlägg? Ja vi säger så. Check.

Trevligt umgänge med barn.... Det där är ju en paradox. Trevligt med barn går bara inte ihop. Gudarna måtte vara tokiga! Bäst jag ligger lågt i ca 2 timmar till så dagen hinner ta slut, man vet aldrig. 66% av horoskopet har redan gått i uppfyllelse så inga barn kommer in här.

Eller tänk om kärleken, kreativa aktiviterer och trevligt umgänge med barn allt pekar på en graviditet? Holy cow! Var är det där graviditetstestet! Dagen-efter piller! Kvacksalvare-medicinen som lovade ta bort vårtor, graviditeter och telefonförsäljare! Kyskhetsbälte! Avhållsamhet! Kloster!

Hysterin närmar sig...

Jag pysslar med lördagsunderhållning. Frågesport.

Vetenskap
En man före sin tid, 5 poäng
Levde 1473-1543. Under studier i Italien och Polen grundlades hans tvivel på den geocentriska världsbilden, där jorden sattes som världsalltets medelpunkt.

Och grejen är att jag ska kunna det här! Argh!
Fast efter att ha klurat mig gul och blå kom jag äntligen på ett namn, vilket sambon taskigt nog meddelade var fel. Så nu är jag osäker. Trodde jag mig kunna det här men har kopplat fel namn till den kunskapen så jag iaf inte kan. Eller finns där en till vetenskapsman som jag borde kunna som ännu inte kommit fram?

4 poäng
Hans viktigaste verk, Om himlasfärers kretslopp, togs inte på allvar förrän efter hans död.

Ja so what, jag kan fortfarande inte klämma fram hans namn som jag borde kunna. Suck och stön...
Jag ska fortsätta fundera på det här och inte tjuvläsa dom längre poängnivåerna!

Eftermiddagsfika (i min hjärna är klockan 3-4)

En stor mugg fylles med fil och kellogs frosties i förhållandet 40-60.

Lucia

Ha en bra dag!


Och lyssna på denna!



Text till för den (som jag) som gillar att sjunga med:
Sul mare luccica
l'astro d'argento.
Placida è l'onda;
prospero è il vento.
Venite all'agile
Barchetta mia!
Santa Lucia, Santa Lucia

Life's three most enjoyable things to do

#1 Have sex.

Mer snö

Snön snöade in i näsan igen!

Men förutom det är det alldeles, alldeles underbart med all snö som kommer idag! Det är den bästa sorten snö också. Torr, kall och lätt som ett fjun. Det blir ett alldeles otroligt vinterlandskap av det. Håller fortfarande tummar och tår för att det får ligga kvar nu.

Jag älskar snön, men jag älskar också snöplogen i vissa fall. När jag var liten och det hade snöat kom snöplogen sent på natten och körde förbi vårat hus. Jag låg i rummet ut mot vägen och hörde brummande och såg ljusen i taket. Av nån anledning framkallar den här bilden väldiga lyckokänslor hos mig och jag blir därför än idag lycklig när snöplogen kommer sent på kvällarna.

Sen är dom ju bra i andra lägen också, som t.ex på vägarna...

Men saltbilen gillar jag inte. Den gör vägen slaskig och är det nått jag avskyr är det slask. Jag lider inte av nån särskild vinterdepression (mer allround...) men är vintern slaskig så blir jag riktigt ledsen. Några minusgrader och massa snö, då känns livet glatt att leva!
Här bortser jag helt från biten att dom i många fall gör vägarna farbara...

Life's three most enjoyable things to do

#2 Eating a gourmet dinner.

Julkänsla

Har ägnat mig åt lite julklappshopping idag.

En av fördelarna med att vara arbetslös är ju att man kan gå å handla på morgonen dvs slippa alla stressade julshoppare. Nackdelen är väl att jag inte har råd att köpa julklappar riktigt...

Men jag älskar julklappar! När jag var liten ville jag så klart mest få men nu i vuxen ålder gillar jag minsann att ge också. Att klura ut vad personen ska få (så länge det inte är sambon för han får jag bara panik över) och vad dom kan tänkas gilla. Komma ihåg små anmärkningar dom sagt under resten av året för att sedan ge dom det i julklapp. Personliga julklappar ftw!

Och jag vet inte vad det var (gissar på mitt spralliga hår) men jag var så otroligt vänlig i alla affärer idag. Jag log, och pratade, och log lite till (leendet slutade jag med efter att ha ätit lunch, man vet aldrig vad som fastnat i tänderna). Det var så ofantligt mysigt att jag nästan sprack av julglädje. Sen kom jag in till centrum och de stora galleriorna och det dåliga självförtroende drasade tillbaka omedelbart. Suck. Jag vägrade låta mig bekommas dock och fortsatte känna mig urgullig i nya håret!

På väg hem drog snöfallet igång lite extra. Faktist så pass mycket extra snö att de flesta snöflingor landade i mina ögon och i min näsa! Hur är det ens möjligt? Nog för att jag har sett det snöa horisontalt men snett uppåt?

Nu när jag en hemlig önskan om att det ska snöa så mycket ikväll också att jag anser det för ansträngande att ta sig till Body Pumpen. Sen när jag också en hemlig privattränare som meddelar mig att snö eller inte, här ska tränas! Undrar om det funkar med silvertejp på fantasifoster...

Håller alla tummar och tår för att snön får ligga kvar tills julafton. Det vore underbart!

Life's three most enjoyable things to do

#3 Going to the bathroom when you are in great need!

Hur man fortast får en sugar rush!

Tag en liten nypa Kellogs Frosties
Lägg på din utrsträckta tunga
Med försiktighet kläm fram en droppe flytande honung
Tugga och svälj
Invänta sugar rush

Hemåt!

Några minusgrader och blåsväder.
En snöflinga här och där.
Fryser som fan.
Cykel är motspjärnig.
Enter svettläge.
Fryser fortfarande som fan.
Kommer hem.
Grinig.
Svettig.
Stelfrusen.
Gah!

Simon's Cat 'Cat Man Do'



Jag skrattar mig halvt fördärvad av det här klippet. Det är katter i ett nötskal. Kom ihåg att titta vidare på hans två andra videos också!

Spel

Ett simpelt litet spel i stil med Game&Watch men ack så beroendeframkallande.
Rädda kycklingarna!

Mitt rekord är 72.

Pysseldag

Jag är så glad, jag har fått tillbaka min julmotivation! Förra året var det mesta blähä och jag firade inte alls jul på det sätt jag ville men nu i år är det tillbaka och jag har med glädje suttit hela dagen och gjort mina egna julkort.


Favoriten är  som jag är ganska nöjd med. Så överdrivet kreativ är jag ju inte så jag är stolt över hur fin i all sin enkelhet hon blev!

Spelade för första gången julmusik för i år också. Underbart! Fast jag hann bli ovän med mac:en som används som mediacenter för tillfället. Jag önskar mig en dator som är en blandning av mac och pc för båda har bra delar.
Bakom mig står hyacinterna och sprider juldoft och julstämmning. Hyacint för mig förkroppsligar (om en blomma kan göra det) mina barndoms jular och jag behöver sådana varje år.

Sen skulle jag vilja tipsa om bloggerskan Underbara Clara. Sötare och bättre tips har jag aldrig sett och jag fick mig ett riktigt uppryck igår och kände för att pyssla. Blir många egenhändigt gjorda paket i år har jag på känn!

Glad Andra Advent! (något sen jag vet...)



Söndagens middag var stekt lövbiff, kokt potatis, kokt sparris, bearnaiesås, hemmagjord legymsallad och gele.

Tillagning:
Njut medans mamma gör maten åt dig.
Gå sedan ut och lek i snön med systerbarnen!

Crazy Cat Lady goes Poodel!


Amagawd!

Jag glömde posta bild på andra advent.
Det är faktist så illa att jag glömde tända andra advents-ljuset till och med...


Appropå folkskygg...



Förlåt jag vet inte var jag hittade den här, den bara fanns på min dator.
Ungefär som den här stripen.

Me, my polar bear and my tadpoles



Jodå, även Murlocs kan vara söta. Till och med deras Mrglglg.

Kvällsfikat består av...

Vaniljglass.
Hemmagjord blåbärssylt.
Pepparkakor.
Kopp grönt te.
Yummie!

En av alla de saker jag kan bli topp tunnor rasande av:

Trafikanter utan vett.

  • Bilförare som inte blinkar när dom ska svänga.

  • Bilförare som kör för sakta.

  • Bilförare som kör för fort.

  • Bilförare som kör utan bilbälte.

  • Bilister som gör farliga omkörningar.

  • Bilister som kör för nära framförvarande fordon.

  • Bilförare som inte visar hänsyn vid övergångsstället.

  • Gångtrafikanter som inte visar hänsyn vid övergångsstället.

  • Gångtrafikanter som inte bär reflex.

  • Gångtrafikanter som går i bredd på gång- och cykelvägen och inte flyttar på sig.

  • Cyklister som cyklar i bredd på gång- och cykelvägen och inte flyttar på sig.

  • Cyklister som inte bär hjälm.

Jag försökte formulera något men den här sidan gör det bättre.


http://www.geocities.com/Paris/Rue/8382/fortrycksv.htm



MÄNS VÅLD MOT KVINNOR

Mäns våld mot kvinnor är ett begrepp som omfattar våld som utövas av män mot kvinnor på olika sätt. Termen används för att visa på att det i dessa fall är kvinnor som är offer och män som är förövare. Mäns våld mot kvinnor tar sig många olika uttryck, t ex våldtäkt och misshandel, men även pornografi har ett nära samband med det.

När män utövar våld mot kvinnor agerar de som patriarkatets "chocktrupper" med uppdraget att upprätthålla dess skräckvälde. Så länge kvinnor är rädda för män, och män utnyttjar den rädslan, är det omöjligt att uppnå jämställdhet. Enskilda mäns sexualiserade våld är inte ett uttryck för deras personliga konflikter, utan snarare för deras könsrolls konflikt med kvinnornas dito.


PORNOGRAFI

·  Var fjärde uthyrd videofilm är en porrfilm.

·  Porrindustrin är den andra största industrin i världen, räknat i omsatta pengar.

·  Vid husrannsakan hos kvinnomisshandlare finner man i de flesta fall pornografiska tidningar och videofilmer.

·  De som begår sexuella övergrepp är ofta porrkonsumenter.

·  Män hämtar ofta idéer till misshandel och våldtäkt från porren.(ROKS, Porr dödar)

Ett vanligt argument hos porrförespråkare är att tjejerna faktiskt ställer upp frivilligt och att de får betalt. Men frågan är vad man kan betrakta som frivilligt. Många av de kvinnliga porrmodellerna har utsatts för sexuella övergrepp som barn, vilket har gett dem en förvrängd syn på sin sexualitet. De har lärt sig att hennes kropp är till för att utnyttjas. Och om man, som alla kvinnor, hela sitt liv har uppfostrats som ett objekt och en manlig ägodel är det inte så underligt att vissa ställer upp på denna förnedring. En del kvinnor är också missbrukare, och medverkar för att finansiera sitt drogmissbruk.

När man väl hamnat i porrbranchen är det mycket svårt att ta sig ur den. Porrbilderna är redan spridda, och kan användas igen - när som helst. Så man kan fråga sig vad frivillighet egentligen innebär.

"Frivillighetsargumentet" används ofta av killar och män. Ändå vill de flesta av dem inte se sin egen mamma, syster eller älskade i pornografiska sammanhang. Detta innebär att de delar upp kvinnorna i två kategorier: De som de respekterar och de som de inte respekterar, de som är till för alla män och de som bara är till för en man, de som är värdefulla och de som är utan värde. (Kvinnofronten, sid. 20-21)

Porrförespråkare framställer ofta motståndarna till pornografi som pryda moralister som inte tål att se nakna kroppar. Men detta är förstås skitsnack. Problemet med pornografin är inte, som många vill tro, att den visar nakna människor, och att det alltså skulle vara någon sorts sedlighetsfråga. Vad det egentligen handlar om är budskapet som porren sprider. (Kvinnofronten, sid. 6-7) Pornografins budskap är att kvinnor är bruksföremål för männens sexualitet, och deras primära funktion är att tillfredsställa mannen.

Pornografi är ett gammalt grekiskt ord. Porne betyder sköka, prostituerad, kvinna som är till salu. Grafi betyder att skriva om, att skildra. Pornografi betyder således att skildra kvinnor som handelsvaror och sexuella slavar. Detta är precis vad porren gör. Den har sin grund i kvinnoförtrycket och utövar en cynisk profitering på kvinnokroppen. Kvinnor är objekt som kan köpas, användas och kastas. (Kvinnofronten, sid. 11) Det är inte bara kvinnorna som medverkar i porren som drabbas av objektifieringen den medför, utan alla kvinnor.

Människor som jobbar med kvinnor och barn som blivit utsatta för sexuella övergrepp, rapporterar allt oftare om ett samband mellan porr och övergreppen. I porrtidningar utmålas våldtäkt som någonting upphetsande som kvinnor njuter av, vilket ger konsumenten en förvrängd syn på vad våldtäkt egentligen är. Porren bidrar till att förstärka myterna om våldtäkt, t ex att kvinnor inte kan bli våldtagna mot sin vilja.

Många porrförespråkare hävdar att det är bättre att man konsumerar porr än våldtar på riktigt. Men många våldtäktsmän hämtar inspiration från porren när de begår övergrepp. Våldtagna kvinnor kan berätta om hur våldtäktsmannen visat fram en porrtidning och sagt: "Du ska göra så här". (Kvinnofronten, sid. 18-19) Efter att fistfucking (man trycker upp en knytnäve i kvinnans anus eller underliv) börjat förekomma i porren, började det ske fistfuckingvåldtäkter i Sverige. Tidigare hade det aldrig förekommit. (ROKS, Porr dödar) Så att det finns ett samband mellan pornografi och sexuella övergrepp råder det knappast någon tvekan om.


VÅLDTÄKT!

·  1996 polisanmäldes 7 418 fall av sexualbrott. 1 598 av dessa var grova våldtäkter.

·  Var 15:e minut våldtas en kvinna i Sverige.

·  Var fjärde kvinna har någon gång utsatts för ett sexuellt övergrepp.

·  De som begår sexuella övergrepp är ofta porrkonsumenter.

·  Var tionde flicka har varit utsatt för sexuella övergrepp av en närstående i sin hemmiljö.(ROKS, Porr dödar)


LAGAR MOT VÅLDTÄKT - ETT MANLIGT EGENDOMSSKYDD

När den privata äganderätten infördes fick de välbärgade klasserna kontroll inte bara över produktionsmedlen (t ex redskap och råvaror), utan även över reproduktionsmedlen d v s kvinnorna och barnen. Den samlade egendomen skulle behållas inom familjen och det gällde att se till att det fanns rättmätiga arvingar. Mannen hade genom äktenskapet exklusiv rätt till sin hustru, vilket gav honom rätt att kontrollera att barnen var hans barn. Detta innebar i praktiken att han ägde hustru och barn.

Ursprungligen uppfattades våldtäkt som ett egendomsbrott, alltså ett brott mot mannen, och inte mot den som utsattes för kränkningen. Våldtäkterna kriminaliserades under medeltiden för att komma tillrätta med brudroven som innebar att äktenskap oftast drevs fram genom att bruden fördes bort och våldtogs. Samlag med en kvinna innebar nämligen att mannen fick äganderätt över henne. Det påtvingade samlaget tvingade kvinnan att gifta sig med honom och göra henne till hans egendom. (Liljeström, sid. 130) I och med att hon gifte sig med den sexuelle angriparen återupprättades hennes heder. Därmed gavs mannen möjlighet att i fortsättningen med skydd av lagen praktisera samma sexuella våld som förut. Skillnaden var bara att kvinnan inte längre av omvärlden ansågs vanärad. (Janssen, sid. 241)

Lagarna mot våldtäkt som instiftades under medeltiden hade som mening att hindra samvetslösa män från att få rätt till andra familjers egendom genom att föra bort och våldta förmögna mäns döttrar. Våldtäktslagarna utvecklades samtidigt som äktenskapslagarna. De upphävde den äkta mannens automatiska rätt till hustruns egendom om han med tvång fört bort henne. Det främsta syftet med dessa lagar var att garantera att ingen överföring av egendom kunde äga rum utan brudens fars samtycke. I andra hand värnade våldtäktslagarna om fädernas äganderätt över sina döttrars sexuella tillgångar, d v s den jungfrudom som gjorde dem åtråvärda för män som ville ha exklusiv äganderätt till sin hustrus sexualitet. Fäderna hoppades kunna ingå ekonomiskt fördelaktiga allianser i kraft av sina döttrars kyskhet. Den anglosaxiska lagen tvingade våldtäktsmannen att betala ersättning till kvinnans far eller make. "Våldtäkt var helt enkelt stöld av sexuell egendom som tillhörde någon annan" (Liljeström, sid. 131) Gärningsmannen hade gjort sig skyldig till intrång på annans egendom genom att stjäla sig inträde till en kvinnlig sexualitet som han inte hade laglig rätt till. Från början var alltså våldtäktslagarna absurt nog inte till för att skydda kvinnorna, utan männen som ägde dem.


VAD ÄR VÅLDTÄKT?

Det råder olika uppfattningar om vad man ska få kalla för våldtäkt. En del menar att det endast är om våld förekommit under övergreppet, och i många fall har förövaren fått strafflindring i domstol eller till och med blivit friad om offret inte gjort tillräckligt motstånd. Det skulle alltså ha förefallit som om våldtäktsmannen inte visste om att offret inte ville ha sex. Detta är givetvis bara en dålig undanflykt. Saken är den att många kvinnor som blir våldtagna är så rädda för att bli misshandlade och t o m dödade av gärningsmannen att de inte vågar göra motstånd.
Vad är då en våldtäkt? Jo, så fort kvinnan inte är med på det och/eller det förekommer en hotbild av något slag, t ex att hon tror att han kan bli våldsam, då är det våldtäkt. En kvinna ska inte ens behöva säga nej, det ska räcka med att hon på något sätt signalerar att hon inte vill gå längre för att det ska räknas som våldtäkt, annars skulle det vara helt okej att våldta stumma kvinnor, eller hur?

"Om en kvinna bjudit hem en man till sig och han våldtar henne så har hon sig själv att skylla. Hon borde ha vetat vad som väntade när hon erbjöd mannen att följa med henne hem."

"Om hon är berusad och blir våldtagen får hon skylla sig själv, för då har hon inte tagit ansvar för sig själv."

"Om hon är uppklädd i kjol och höga klackar och blir våldtagen är det hennes eget fel, för då har hon sänt ut sexuella signaler som skulle ha uppmuntrat till våldtäkt."

Ovanstående är exempel på några av alla de oskrivna regler som, om de bryts, lägger ansvaret för övergreppet på kvinnan. Hon riskerar alltså att bli anklagad för att ha provocerat fram våldtäkten. Många våldtagna kvinnor tror att det var deras eget fel att de blev våldtagna för att de betett sig felaktigt, och undviker därför att gå till polisen. Men det är aldrig kvinnans fel om hon blir våldtagen! Att man lägger skulden på offret förekommer ju inte i några andra brottsfall. Det är alltid den som våldtar som bär skulden.

Kvinnor som bor hemma under sina föräldrars beskydd och de som lever tillsammans med en make är de kategorier av våldtäktsoffer som kan vänta sig den största förståelsen. Självständiga kvinnor som varken lever tillsammans med föräldrar eller make, däremot ska inte vänta sig lika stor förståelse eftersom de inte tillhör någon man. De kan ju inte äga sig själva, och eftersom våldtäkt ursprungligen var ett brott mot sexuell egendom har kvinnorna ingen "verklig" laglig grund att stå på. Alla "fria kvinnor" riskerar att bli misstänkta för att ha uppträtt provocerande eller för att ha varit "oresonliga".

Kvinnor har inte rätt till sin egen sexualitet, den finns till för någon annan. Kvinnor som är sexuellt självständiga "stjäl" från dem som deras sexualitet egentligen borde tillhöra. Därför är dessa kvinnor inte värda mer skydd än folk som slösar med andras pengar. De riskerar att bli bemötta med fördömande i stället för hjälpande.


ANMÄLAN

·  Ungefär en fjärdedel av alla våldtäktsangivelser återkallas.

Våldtäkt är ett angivelsebrott och offret får själv välja om hon vill föra brottet till åtal. De vanligaste orsakerna till att anmälan tas tillbaka är att kvinnan anser att förundersökningen är psykiskt påfrestande, samt att hon tycker att hon har sig själv att skylla. Offret kan göras skyldigt under förundersökningen, för inom svenskt rättsväsen tar man nämligen hänsyn till kvinnans handlande före övergreppet. Om hon bedöms ha bjudit ut sig får hon skylla sig själv, och om offret och gärningsmannen tidigare har haft en sexuell förbindelse så bedöms brottet mildare eller som inget brott alls.

Om en kvinna uppvisar spår av misshandel vid ett våldtäktsmål så ökar hennes trovärdighet. Men priset för den är högt eftersom risken för att hon ska bli svårt misshandlad ökar ju mer motstånd hon gör. Kvinnor som ådrar sig allvarliga fysiska skador när de blir våldtagna har oftast haft en sexuell relation med gärningsmannen. De som löper den största risken för att bli svårt misshandlade är alltså kvinnor som våldtas av sina nuvarande eller tidigare äkta män, sambos eller pojkvänner.Ändå bedöms våldtäkter inom äktenskap och äktenskapsliknande förhållanden lindrigare.

Det begås betydligt fler våldtäkter i Sverige än vad som anmäls, men det är svårt att säga exakt hur många. Olika forskare har gjort bedömningar på att mellan 1 till 25 procent av alla våldtäkter blir anmälda. Det är inte otänkbart att det varje år i Sverige begås omkring 10 000 våldtäkter. (Liljeström, sid. 135-136)


VILKA MÄN VÅLDTAR?

Det finns en tendens att skilja på s k "verklig våldtäkt" och "vad som händer dagligen", d v s att män måste övervinna ett visst motstånd från kvinnors sida. Man vill gärna tro att den "verkliga våldtäkten" skiljer sig från den andra, men enligt flera undersökningar framträder våldtäktsmännen som helt vanliga "normala" män, visserligen påtagligt kvinnofientliga, men detta betecknas inte som sjukligt eller abnormt, möjligtvis som en karaktärsstörning. Detta visar på att s k "normala heterosexuella män" tillåts vara avsevärt kvinnofientliga utan att man betraktar detta som avvikande eller anmärkningsvärt.

Upptäckten att de flesta våldtäkter begås av "normala" män har haft en påtaglig effekt på allmänhetens syn på våldtäkter. Ett sexuellt övergrepp ses som ett mindre felsteg som vem som helst skulle kunna begå. Det verkar som om våldtäkterna blev mer tolererbara när man fått reda på att det är vanliga hyggliga män som begår dem. Forskningen visar att män som begår våldtäkt är mycket lika genomsnittsmannen, och inte någon brutal buse som många tycks tro. (Liljeström, sid. 134-137)

Vid en undersökning av dömda våldtäktsmän i Kanada har det visat sig att majoriteten tillhör en lägre samhällsklass. De saknar pengar och makt, och har följaktligen ingen status i manssamhället, vilket leder till att deras chans att göra intryck på kvinnor är små. Av den anledningen skulle de tillgripa våldtäkt som en slags "sista utväg". (Liljeström, sid. 130-140) Men antalet våldtäktsmän i undersökningen (32 st) var så pass litet att resultatet knappast kan vara statistiskt säkerställt, och anledningen till att flertalet åtalade våldtäktsmän kommer från en lägre samhällsklass beror förmodligen på andra faktorer än att arbetarklassmän skulle vara mer benägna att begå sexuella övergrepp än män från överklassen. Flera undersökningar visar nämligen att våldtäkt är lika vanligt förekommande i alla samhällsklasser, men vad den kanadensiska undersökningen kan ha visat på är att det är mer tabubelagt i överklassen, vilket leder till att en våldtäkt mer sällan leder till åtal och fällande dom.

Våldtäkt är ett uttryck för patriarkala maktstrukturer. Så länge det finns våldtäktsmän kommer kvinnor vara rädda för att bli våldtagna, och även om en kvinna själv aldrig råkat ut för något så inskränks hennes frihet genom att hon måste vara på sin vakt hela tiden, t ex kan hon inte lita på män, varken bekanta eller okända, och hennes rörelsefrihet - framförallt om natten - är begränsad. Våldtäkt är ett uttryck för åsikten att kvinnokroppens enda syfte är manlig driftstillfredsställelse, och i ett jämlikt samhälle skulle våldtäkter inte existera.


Klumpesnusk

Jag tycker ni ska läsa hans senaste inlägg!


Craving!

Kan det inte bli helg snart så jag kan unna mig att frossa i jordnötsringar!

Fingrar

Det är inte mat mina fingrar luktar utan jordnötsringar, och det vet väl alla hur ofantligt gott det är!

Ps

Enligt sambon är allt jag gör galet...

Lista på anledningar till att jag är galen

  • Jag pratar för mig själv. Mestadels när jag är hemma ensam men ja det händer även när det finns andra folk omkringsom t.ex. ute på stan. Detta är ett klassiskt sätt att ses som galen.
  • Jag går ut på promenader med mina katter. Också ett ganska klassiskt sätt, att bli refererad till som Crazy Cat Lady.
  • Jag viker mitt toalettpapper på ett specifikt sätt när jag ska torka mig. Det är exakt antal rutor per torkobjekt, dom är lagda så att den lösa fliken alltid kommer åt samma håll i högen med torkobjekt samt att jag viker allt papper i förhand innan jag sätter igång med själva torkandet. Nog det konstigaste jag gör, näst konstigaste är att jag berättar det!
  • Jag skrattar gärna högt för mig själv, visserligen i samband med bokläsning eller tv-tittande men en del verkar klassa detta som galet.
  • Jag går ofta runt och sjunger på någon sång (som jag antagligen hörde i fjärran för jag kan oftast inte förklara vart jag fick låten ifrån) men problemet är att jag oftast bara kan en hel mening (om man har tur) så jag kan bli ganska upprepande...
  • Jag har vid upprepade tillfällen duschat så pass länge att brandlarmet känt av värmen och satt igång.
  • Efter att ha ätit maten från McDonalds låg jag kvar i soffan och kollade på Scrubs då jag upptäckte att mina fingrar doftade mat. Så ja, jag låg och sniffade på mina egna fingrar ett tag.
  • Jag ser på påstådda barnfilmer och animerade filmer och har behållning av dom.
  • Och jo just det, jag är på god väg att bli folkskygg!

McDonalds

Vi åt mat från McDonalds idag, sambon och jag. I vanliga fall rankar jag den kedjan längst ner bland alla kedjor men ibland har man inget val.
Åt Big Tasty med strips (ofc, jag vore en galning som inte tog det!), äppeljuice och friterade emmentalerost. Yummie yum yum! Finns det något jag verkligen älskar så är det strips. Strips! Jag kan inte med ord förklara hur mycket jag älskar friterad potatis i alla former. Strips, pommes frites, chips! Om jag har något beroende så är det friterad potatis för jag kan omöjligt sluta äta när det står framför mig. Och friterad ost, har ni testat det någon gång? Alla större kedjorna har det, och dom är lika goda allihopa! Go for it nästa gång! Överlag är det mesta som är friterat gott. Friterade bananer eller ananas, klassiska kinesiska-restaurang-efterrätter! Friterad potatis som jag redan nämnt. Fast friterade maträtter på tidigare nämnde restauranger är faktist inte goda. Finns det något mer friterat måste ni berätta så jag kan testa och (antagligen) njuta!
Åh himmel, jag höll på att glömma McDonalds friterade paj, holy moses vad jag älskar den!

RSS 2.0